Вести
logo secwp      transparency mk
 

Пребарајте на нашиот сајт

Законот за заштита на укажувачи е донесен во 2015 година, а стапи во сила во 2016 година. Во февруари оваа година беше изменет и во него беа вградени забелешките на Венецијанската комисија, но поради недоследната примена нема укажувачи кои го пријавиле злоупотреби преку законските канали.

Работите во државна администрација или во приватна компанија. На работа гледате корупција или пак кражби на пари, на податоци на граѓани или други нелегални активности и злоупотреби. Сметате дека тоа е многу важно за јавниот интерес во земјата и дека за тоа надлежните треба да реагираат. Ако решите тоа да го пријавите може да го сторите анонимно, а со тоа станувате укажувач и сте заштитени со закон.

Се вративме на местото на кое припаѓаме, ни рече телефонски Ѓорѓи Лазаревски кој потврди дека се вратиле на работа во МВР. Лазаревски заедно со Ѕвонко Костовски еден од двајцата вработени во УБК кои ги изнесоа материјалите со нелегално прислушувани разговори во 5-тата управа, кои потоа го добија името „бомби“ и открија многу случаи на коруптивно и криминално однесување на функционери од децениското владеење на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. За тоа во 2015-та заработија и обвинение во случајот Пуч, од кое потоа СЈО се откажа.

Државните службеници коишто ги открија тајните прислушувања во периодот на премиерот Груевски заслужуваат правда

22.11.2018 Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски, чие храбро откривање на тајните прислушкувања доведе до оставка на премиерот Никола Груевски во 2016 година, треба веднаш да бидат вратени на работните позиции во државниот сектор, што ги изгубија како како одмаздување за нивното дело, барање по кое се изјаснија три невладини организации денес.


Какви се законските прописи во ЕУ, а какви во Македонија, за заштита на укажувачите или така-наречените свиркачи од репресии. Без нив, многу од крупните актуелни афери, можеби уште долго време ќе беа тајна.